Személyre szabott ajánlatot szeretne?
Hívjon: +36 30 262 8669

Írjon: info@tiszaklima.hu

Mert nálunk Ön a legfontosabb!

A 310/2008 (XII.20) kormányrendelet szerint, ha 3 kg Hűtőközeg-töltetetet (HFC) meghaladó hűtőkörel rendelkezik, 2008. január 1-től kötelező szivárgásvizsgálatot elvégeztetnie! Ezt a jogszabályt a 14/2015. (II.10.) kormányrendelet hatályon kívül helyezte, új hatóságot hozott lére, és további kötelezettségeket állapított meg a készülék tulajdonosok részére.

Például  minden olyan üzemeltető, tulajdonos, amely szivárgásvizsgálatra kötelezett klímagázt vagy újonnan telepített F-ÜHG-t tartalmazó - honvédségi alkalmazásnak nem minősülő - alkalmazásokat üzemeltet, tulajdonol, tárol, köteles azt a Klímagáz adatbázisba regisztrálni. Az új rendelkezések szerint a klímagáz*-szabályozás - ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került. E rendelkezés alapján továbbra is kötelező maradt a szivárgás vizsgálat elvégzése.

De mi is az a szivárgás vizsgálat?

A szivárgásvizsgálat nem más, mint egy olyan törvényileg kötelező ellenőrző és regisztráló folyamat, amely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből.

Minden tulajdonosnak el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot az üzemeltetésében álló klíma- és hűtéstechnikai eszközein. Ha ezt elmulasztja, akár milliós nagyságrendű bírságra is számíthat. Kötelező a vizsgálat a TÜV környezetirányítási auditáció bevezetésekor is. A törvény értelmében kötelező szivárgás vizsgálatot elvégeztetni minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezést, amely 3kg-nál nagyobb hűtőközeg-tartalommal rendelkezik.

A hűtőkörökben lévő hűtőközegtöltet mennyisége határozza meg a szivárgásvizsgálat időpontjának gyakoriságát:Szivárgásvizsgálatot a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által képesített cégek végezhetik el. A szivárgásvizsgálat elvégzésének gyakorisága  függ az ún. CO2 egyenértéktől. Itt ellenőrizheti. (Ekkor a lentebb látható képernyő jelenik meg) A pirossal bekeretezett résznél a legördülö nyíl segítségével válassza ki a berendezésében lévő hűtőközeget (általában a kültéri adatlapján fel van tüntetve), majd a zöldel bekeretezett mezőbe írják be a készülékben lévő töltet mennyiséget (kg pontosan). Ezt követően megkapjuk az eredményt, ami a berendezésre vonatkozik.

Hogy tudom ellenőrizni, hogy kell e szivárgás vizsgálatot végeztetnem készülékemre?

A hűtőkörökben lévő hűtőközegtöltet mennyisége határozza meg a szivárgásvizsgálat időpontjának gyakoriságát:

  • 3kg - 30 kg hűtőközeg-töltet mennyiséggel rendelkező rendszerek esetén évente,

  • 30kg - 300 kg  hűtőközeg-töltet mennyiséggel rendelkező rendszerek esetén félévente,

  • 300 kg-ot meghaladó  hűtőközeg-töltet mennyiséggel esetén pedig negyedévente

Válaljuk a szivárgásvizsgálatok elvégzését és a teljes dokumentációk elkészítését egyedi árajánlat alapján.

A szivárgásvizsgálat díja függ:

  • A hűtőkör kialakításától

  • A hűtőgép hűtőteljesítményétől

  • A hűtőkörök számától

  • A hűtőgép üzemelésének helyszínétől

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrizheti helyszíni és/vagy távellenőrzéssel, hogy a vállalkozások az üzemeltetésében lévő berendezéseket alávetették-e szivárgásvizsgálati procedúrának. A büntetés mértéke akár 3.000.000 Ft-ig is terjedhet készülékenként.

Hogy tudom ellenőrizni, mely vállalkozás végezhet ilyen vizsgálatot?

A szivárgásvizsgálatot kizárólag az Országos Monitoring és Képviselő Testületnél, -és a fenti rendelet hatályba lépését követően a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által jóváhagyott- regisztrált vizsgázott szakemberek végezhetik el! 
A Tisza Klíma az NKH (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság) által képesített vállalkozás, képesített szerelőkkel, mely rendelkezik a szükséges képesítésekkel.  Itt ellenőrizheti

Mindezt úgy teheti meg, hogy a fenti linket megnyitva beírja a vállalkozás adószámát.

Azonosító kód: 1000000020772

A szivárgás vizsgálat során a cégeknek saját maguknak kell a berendezést és a tulajdonos / üzemeltetőt regisztránia a szakhatóság rendszerében. Ezután szivárgásvizsgálati tervet készítünk, elvégezzük a szivárgásvizsgálatot és ennek eredményét regisztrájuk az az adatbázisban. A folyamat végeredményeként a készülék kap egy igazoló matricát, mely a szakhatóság helyszíni ellenőrzéséhez szükséges, továbbá a szakhatóságok távellenőrzéskor már látják a készülék regisztrációját, az ellenőrzés meglétét – így tudják, hogy a szivárgásvizsgálat megtörtént.

A regisztrációval és a vizsgálattal kapcsolatos feladatokban készséggel állunk a tisztelt Megrendelők rendelkezésére. A regisztrációhoz is segítséget nyújtunk!

Ne várja meg, hogy a hatóság bírságot szabjon ki, kérjen mielőbb árajánlatot a szivárgásvizsgálat elvégzésére!

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket hogy üzlethelyiséget nem tartunk fent, megrendeléseiket kizárólag emailben fogadjuk el. Az oldalon feltüntetett árak tájékoztató jellegűek és nem minősülnek hivatalos ajánlattételnek addig, amíg a megrendeléseket írásos formában vissza nem igazoljuk.
Árak a készlet erejéig érvényesek és az árváltozás jogát mindenkor fenntartjuk. A feltüntetett árak bruttó fogyasztói árak, tartalmazzák az ÁFA-t és az újrahasznosítási díjat.
A feltüntetett márkanevek, logók és fantázia nevek bejegyzett cégek tulajdonai, a készülékek könnyebb azonosíthatósága érdekében szerepeltetjük őket!